![]() |
Kære læser !
Hermed denne uges nyheder fra MomsMail.
MomsMail går nu på juleferie og rammer din mailboks igen den 6. januar.
Glædelig jul og godt nytår.
Venlig hilsen
Lars Gosvig
Ansvarshavende redaktør
larsg@skatteforlaget.dk
Telefon 25 37 87 57
LinkedIn: http://www.linkedin.com/pub/lars-gosvig/52/941/586
Artikler og interessante links
Håndtering af moms ved trekantshandler
Grænsehandlede gaver
Moms kontrolindsats på manglende indberetning ved køb i udlandet
Hvad skal du vide om moms i ViDA?
Styresignaler
Styresignal - Genoptagelse vedrørende afgiftstilsvar efter øl- og vinafgiftsloven for tillægsafgift af mousserende vin og frugtvin m.m. på over 15 pct. vol., men ikke over 22 pct. vol.
Bindende svar
Fond anset for momspligtig af arrangementer
Moms og udlejningsejendom - virksomhedsoverdragelse
Domme
Leasing - registreringsafgift
Underleverandør - nægtelse af fradrag for købsmoms og driftsomkostninger - indtægtsføring
Afgørelser fra Afgørelsesdatabasen
Nyt fra EU-Domstolen
Retsliste
2 indstillinger
3 domme
Nyt fra EU
Lovstof
Nyt fra Høringsportalen
Nyt fra Folketinget
Nye lovforslag
Vedtagne lovforslag
Nye dokumenter vedrørende lovforslag
Nye dokumenter vedrørende almindelig del
BDOHåndtering af moms ved trekantshandler Det er vigtigt at iagttage kravene til formalia, hvis man vil bruge de forenklede regler om moms ved trekantshandler indenfor EU. Gør man det, kan mellemhandlere til gengæld undgå besværet ved at skulle lade sig momsregistrere i andre lande. |
DeloitteIndtil nu har det været muligt for privatpersoner at indføre punktafgiftspligtige varer afgiftsfrit, når varerne var beregnet til gaver. Fremover kan privatpersoner kun medbringe afgiftspligtige varer til eget forbrug, men skal betale afgift af afgiftspligtige gaver, der medbringes fra andre EU-lande. |
EYMoms kontrolindsats på manglende indberetning ved køb i udlandet Skattestyrelsen sendte breve til selskaber, hvor Skattestyrelsen forventer, at modtagerne mangler at indberette moms af køb fra udlandet. |
EYHvad skal du vide om moms i ViDA? EU har vedtaget en aftale om forslagene til "VAT in the Digital Age" (ViDA). |
Styresignalet beskriver muligheden for genoptagelse af afgiftstilsvar for tillægsafgift af mousserende vin og frugtvin m.m. på over 15 pct. vol., men ikke over 22 pct. vol. som følge af ændring af øl- og vinafgiftsloven, jf. lov nr. 333 af 9. april 2024. Ændringen medfører, at der fra 1. juli 2024 ikke længere opkræves tillægsafgift af varer, der er afgiftspligtige efter øl- og vinafgiftslovens § 3, stk. 2, nr. 3, selv om varerne forefindes på flasker med champagneproplukke med fastholdelsesanordning eller har et overtryk på mindst 3 bar ved 20º C.
Spørger er en erhvervsdrivende fond, der på forskellig vis støtter og gennemfører initiativer til gavn for et almennyttigt formål. Spørger - der er en selvstændig fond - er en del af organisationen omkring X. Spørgers formål er ifølge vedtægterne at støtte initiativer, der er til gavn for det almennyttige formål, herunder X, ved at planlægge og afholde arrangementer.
Som led i Spørgers almenvelgørende arbejde står Spørger bag Y, som er et arrangement, hvorfra Spørger oppebærer indtægter fra salg af billetter, mad, drikke og merchandise.
Skatterådet kan ikke bekræfte, at Spørgers indtægter kan momsfritages efter momslovens § 13, stk. 1, nr. 21. Momsfritagelse efter denne bestemmelse forudsætter, at den afgiftspligtige person i sig selv har et almenvelgørende formål, ligesom den afgiftspligtige person skal foretage transaktioner omfattet af momsfritagelserne af transaktioner med tilknytning til hospitalsbehandling mv., social sikring og bistand, beskyttelse af børn og unge, uddannelse og undervisning, organisationer af politisk, fagforeningsmæssig, filantropisk og lignende karakter, sport og kultur, jf. SKM2004.444.LSR, hvilket Spørger ikke gør.
Sagen handler om hvorvidt overdragelsen af en udlejningsejendom er omfattet af momslovens regler om momsfri virksomhedsoverdragelse, jf. momslovens § 4, stk. 5.
Skatterådet kan bekræfte, at overdragelsen af den konkrete udlejningsejendom er omfattet af momslovens regler om momsfri virksomhedsoverdragelse jf. momslovens § 4, stk. 5.
Der er ved vurderingen lagt vægt på, at der er tale om overdragelse af en hel udlejningsejendom med tilhørende udlejningsaftale samt andre rettigheder og forpligtigelser, og erhverver, efter det oplyste, har til hensigt at videreføre den momspligtige udlejningsaktivitet.
Sagen angik, om der var grundlag for at opkræve fuld registreringsafgift af tre køretøjer.
Leasingvirksomheden havde erhvervet køretøjerne fra en forhandler, og det var i den forbindelse aftalt, at leasingvirksomheden kunne bringe sit krav på førstegangsydelse over for leasingtageren i modregning i den købesum, der skulle betales til forhandleren.
Der var mellem parterne enighed om, at det ikke var godtgjort, at leasingtagerne selv havde betalt førstegangsydelserne til leasingvirksomheden.
Retten fandt, at dette ikke i sig selv kunne medføre, at en leasingaftale ikke kan betragtes som reel eller som bortfaldet.
Retten fandt desuden, at leasingaftalerne indeholdt de oplysninger, der var krævet i den dagældende registreringsafgiftslovs § 3 b, stk. 10.
Sagen angik, om sagsøgeren i 2016 og 2017 havde ret til fradrag for købsmoms og driftsomkostninger i henhold til 13 fakturaer til en underleverandør samt to bogførte betalinger, som der ikke var fremlagt fakturaer for.
Retten lagde til grund, at sagsøgeren og den hævdede underleverandør var interesseforbundne parter. Retten fandt efter en samlet vurdering, at sagsøgeren ikke havde løftet sin skærpede bevisbyrde for, at der var realitet bag de hævdede underleverandørydelser.
Retten fandt derudover, at det var med rette, at sagsøgerens salgsmoms og skattepligtige indkomst for 2016 var blevet forhøjet som følge af manglende indtægtsførelse af et salg af materialer.
Reviderede regler for præferenceoprindelse i Pan-Euro-Middelhavs-konventionen fra 1. januar 2025
Ved årsskiftet træder reviderede regler for PEM-konventionen i kraft. I 2025 vil der være en overgangsperiode, hvor to regelsæt kan anvendes.
20-12-2024
Journalnr: 21/0101341
Brugtmomsordningen mm
Klagen skyldes, at SKattestyrelsen ikke har anset klager for berettiget til at anvende brugtmomsordningen og ikke har anset betingelserne for at anvende momslovens § 34 for opfyldt. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 30-10-2024
Journalnr: 24/0001158
Momsfradrag - underleverandører
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har forhøjet selskabets momstilsvar. Forhøjelsen skyldes, at Skattestyrelsen ikke har godkendt fradrag for købsmoms af selskabets udgifter til ni underleverandører. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 29-10-2024
Journalnr: 23/0050220
Nedsættelse af skattepligtig indkomst
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har nedsat selskabets skattepligtige indkomst. Nedsættelsen skyldes, at Skattestyrelsen har forhøjet selskabets momstilsvar. Landsskatteretten nedsætter indkomsten yderligere.
Afsagt: 21-11-2024
Journalnr: 23/0072228
Salg af byggegrunde
Klagen skyldes at Skattestyrelsen har forhøjet selskabets udgående moms, idet Skattestyrelsen har anset selskabets salg af fire grunde for momspligtigt efter momslovens § 13, stk. 1, nr. 9, litra b). Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 19-11-2024
Journalnr: 22/0061679
Betinget skøde
Klagen vedrører Skattestyrelsens afgørelse om, at der ved tinglysningen af et betinget skøde er sket et ejerskifte, jf. tinglysningsafgiftslovens § 4, stk. 1, hvorfor der skal svares yderligere tinglysningsafgift. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 18-11-2024
Journalnr: 21/0101274
Omberegning af registreringsafgift
Klagen skyldes, at Motorstyrelsen har foretaget en omberegning af den betalte registreringsafgift på køretøjet. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 27-11-2024
Journalnr: 21/0063293
Omberegning af registreringsafgift
Klagen skyldes, at Motorstyrelsen har foretaget en omberegning af den udbetalte afgiftsgodtgørelse for køretøjet. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 27-11-2024
Journalnr: 21/0080401
Omberegning af registreringsafgift
Klagen skyldes, at Motorstyrelsen har opkrævet yderligere registreringsafgift som følge af en omberegning af afgiften på køretøjet. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 21-11-2024
Journalnr: 22/0003191
Omberegning af registreringsafgift
Klagen skyldes, at Motorstyrelsen har foretaget en omberegning af den betalte registreringsafgift på køretøjet. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 21-11-2024
Journalnr: 21/0106173
Omberegning af registreringsafgift
Klagen skyldes, at Motorstyrelsen har foretaget en omberegning af den betalte registreringsafgift på køretøjet. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 19-11-2024
Listen er vejledende. EU-domstolen kan have fjernet sager fra retslisten efter vi har hentet informationerne.
Den 16-01-2025 dom i C-376/23 BALTIC CONTAINER TERMINAL
Toldunion
Præjudiciel forelæggelse - toldunion - forordning (EU) nr. 952/2013 - EU-toldkodeksen - delegeret forordning (EU) 2015/2446 - gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447 - frizoner - ændring af den toldmæssige status som ikke-EU-varer til status som EU-varer - regnskaber fra indehaveren af en bevilling til at udøve virksomhed i en frizone - berettiget forventning - retskraft
Sagen omhandler:
Præjudiciel forelæggelse - merværdiafgift (moms) - direktiv 2006/112/EF - artikel 1, stk. 2, artikel 2, stk. 1, litra c) og artikel 78 - tilbagebetaling af beløb, der er betalt som forskud på moms af købere, der ikke er hjemmehørende i Den Europæiske Union - administrationsgebyr - selvstændig momspligtige ydelse - begreberne »sammensat enkelt ydelse«, »ydelse, der er sekundær i forhold til hovedydelsen« og »ydelsers selvstændighed« - fritagelser i henhold til artikel 1235, stk. 1, litra d), og artikel 146, stk. 1, litra e) - beskyttelse af den berettigede forventning - afgiftsgrundlag
Generaladvokatens indstilling:
Artikel 1, stk. 2, og artikel 2, stk. 1, litra c), i direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem
skal fortolkes således, at
sagsbehandlingsaktiviteter, som en sælger udfører med henblik på tilbagebetaling af beløb, der er betalt som forskud på moms af købere, som ikke er hjemmehørende i Unionen, i forbindelse med momsfritagne transaktioner vedrørende leveringer af varer, som efterfølgende udføres af disse købere, ikke udgør en tjenesteydelse, der er specifik og selvstændig i forhold til de nævnte leveringer. Følgelig er disse aktiviteter ikke afgiftspligtige i henhold til dette direktiv, eftersom de blot er udtryk for gennemførelse af fritagelsen, og ikke er udtryk for udøvelse af en specifik økonomisk virksomhed, der kan adskilles fra leveringen af varerne.
Sagen omhandler:
Præjudiciel forelæggelse - moms (TVA) - tjenesteydelse - urigtig, for høj angivelse af moms på fakturaen - fakturaer udstedt til ikke-momspligtige personer, som ikke har ret til at fradrage indgående moms - hæftelse for risiko for tab af afgiftsindtægter - bestemmelse af de fakturaer, for hvilke der er risiko for tab af afgiftsindtægter - medlemsstaternes procesautonomi - bevisbyrde - skatte- og afgiftsmyndighedens skønsbeføjelse - kriterier for et sagligt skøn
Generaladvokatens indstilling:
1) En person skylder ikke moms i henhold til momsdirektivets artikel 203 for de fejlbehæftede fakturaer, som den pågældende har udstedt til en ikke afgiftspligtig person, selv om den pågældende har udstedt yderligere fejlbehæftede fakturaer til andre afgiftspligtige personer, som den pågældende da skylder momsen for i henhold til denne artikel. Disse fakturaers andel skal i givet fald fastsættes skønsmæssigt.
2) Kriterier for en skønsmæssig fastsættelse af andelen af fakturaer, som indebærer en risiko for tab af afgiftsindtægter, følger derfor af ydelsens art og den typiske kundekreds. Spørgsmålet om, hvem der har forårsaget fejltagelsen, og hvordan fakturaudstederen har samarbejdet om opklaring af de faktiske omstændigheder, kan ligeledes være relevante kriterier for et skøn.
Sagen omhandler:
Præjudiciel forelæggelse - fælles merværdiafgiftssystem - direktiv 2006/112/EF - artikel 370 og bilag X, del A, nr. 2) - undtagelse - anvendelsesområde - et offentligt radio- og fjernsynsforetagendes virksomhed, der finansieres af en obligatorisk licensafgift, som betales af indehaverne af apparater, der kan modtage radio- og fjernsynsudsendelser
Domstolens dom:
C-596/23 Pohjanri1) Artikel 2, stk. 1, litra c), og artikel 370 i Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem, sammenholdt med del A, nr. 2), i bilag X til dette direktiv,
skal fortolkes således, at
disse bestemmelser ikke er til hinder for, at en medlemsstat, som pr. 1. januar 1978 lagde merværdiafgift på offentlig radio- og fjernsynsvirksomhed, der blev finansieret af en obligatorisk lovpligtig licensafgift, som skulle betales af enhver person, der ejede udstyr, som kunne modtage radio- og fjernsynsprogrammer, kan fortsætte med at lægge afgift på denne virksomhed, uafhængigt af om virksomheden er omfattet af begrebet »levering af ydelser, som [foretages] mod vederlag« som omhandlet i nævnte artikel 2, stk. 1, litra c).
2) Artikel 370 i direktiv 2006/112, sammenholdt med del A, nr. 2), i bilag X til dette direktiv,
skal fortolkes således, at
bestemmelsen ikke er til hinder for, at en medlemsstat, som pr. 1. januar 1978 lagde merværdiafgift på offentlig radio- og fjernsynsvirksomhed, der blev finansieret af en obligatorisk lovpligtig licensafgift, som skulle betales af enhver person, der ejede et radio- eller fjernsynsapparat, kan fortsætte med at lægge afgift på denne virksomhed, når lovgivningen vedrørende denne licensafgift er blevet ændret efter den nævnte dato, således at licensafgiften opkræves ved besiddelse af ethvert apparat, der kan modtage radio- og fjernsynsprogrammer, herunder en smartphone eller en computer.
3) Artikel 370 i direktiv 2006/112, sammenholdt med del A, nr. 2), i bilag X til dette direktiv,
skal fortolkes således, at
bestemmelsen ikke er til hinder for, at en medlemsstat, som pr. 1. januar 1978 lagde merværdiafgift på offentlig radio- og fjernsynsvirksomhed, der blev finansieret af en obligatorisk lovpligtig licensafgift, kan fortsætte med at lægge afgift på denne virksomhed, når lovgivningen vedrørende denne licensafgift er blevet ændret efter den nævnte dato på en sådan måde, at en mindre del af indtægterne fra denne licensafgift anvendes til at finansiere dels radio- og fjernsynsforetagender, som uden at være offentlige organer udøver offentlig radio- og fjernsynsvirksomhed, dels medie- eller filmforetagender, der er offentlige enheder, eller som er blevet oprettet af offentlige radio- og fjernsynsforetagender, og som bidrager til radio- og fjernsynsvirksomheden uden selv at udøve en sådan virksomhed.
Sagen omhandler:
Præjudiciel forelæggelse - punktafgifter - direktiv 2008/118/EF - artikel 36, stk. 1 - onlinekøb af varer, der er punktafgiftspligtige i en anden medlemsstat - transport ved en transportør anbefalet af sælgeren - national lovgivning, hvorefter sælgeren anses for at hæfte for betalingen af punktafgifter, der forfalder i bestemmelsesmedlemsstaten
Domstolens dom:
C-591/23 ZCC EuropeArtikel 36, stk. 1, i Rådets direktiv 2008/118/EF af 16. december 2008 om den generelle ordning for punktafgifter og om ophævelse af direktiv 92/12/EØF
skal fortolkes således, at
punktafgiftspligtige varer i de situationer, der er omhandlet i denne bestemmelse, skal anses for »fremsend[t] eller transportere[t] direkte eller indirekte af sælgeren eller på dennes vegne til en anden medlemsstat«, således at denne sælger hæfter for betalingen af punktafgiften i denne anden medlemsstat, når sælgeren giver køberen vejledning med hensyn til valget af det selskab, der skal varetage fremsendelsen og/eller transporten af disse varer, ved at foreslå og ved at formidle brugen af visse selskaber, der kan forestå varetagelsen heraf.
Sagen omhandler:
Præjudiciel forelæggelse - toldunion - fælles toldtarif - kombineret nomenklatur - tarifering - pos. 8113 og 8209 - hårdmetalstænger bestående af sintrede keramiske metaller (cermets) - gennemførelsesforordning (EU) 2021/910 - gyldighed - tariferingskriterier
Domstolens dom:
Behandlingen af det forelagte spørgsmål har intet frembragt, der kan rejse tvivl om gyldigheden af Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2021/910 af 31. maj 2021 om tarifering af visse varer i den kombinerede nomenklatur.
VAT after ViDA - overall work 02 12 24 - final report.pdf
TAX Administration EU summit (TADEUS) took place in Budapest
PEM Convention: the Joint Committee decisions paves the Way for Simplified Rules of Origin
New Computerised Transit System (NCTS): The deployment of the phase 5 is on track
Bekendtgørelse om onlinekasino, bekendtgørelse om online væddemål, bekendtgørelse om landbaserede væddemål, bekendtgørelse om onlinekasino for Grønland, bekendtgørelse om online væddemål for Grønland, bekendtgørelse om landbaserede væddemål for Grønland
Oprettelsesdato: 17-12-2024
Høringsfrist: 27-01-2025
Bekendtgørelse om anmeldelse af personer og virksomheder i Spillemyndighedens hvidvaskregister
Oprettelsesdato: 17-12-2024
Høringsfrist: 27-01-2025
L 79 Forslag til lov om ændring af momsloven og lov om afgift af lønsum m.v. (Indførelse af nulmoms på personbefordring med fly, justering af særordningen for små virksomheder på momsområdet og præcisering af hjemmel til at fastsætte tidspunkter for bogføring).
Vedtaget den 19. december 2024
L 82 Forslag til lov om ændring af momsloven. (Ændring af reglerne om forfattervirksomhed og kunstnerisk aktivitet).
Vedtaget den 19. december 2024
Bilag 1 | Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget |
Bilag 2 | Høringsskema og høringssvar, fra skatteministerenHøringsskema (pdf-version) |
Bilag 1 | Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget |
Bilag 2 |
Spm. 125 | L 82 - svar på spm. 125 om, hvornår fra, der skal opkræves moms når det af ministerens ændringsforslag fremgår, at virkningstidspunktet fastsættes til 1. juli 2025, men at ikrafttrædelsen fastholdes til 1. januar 2025Udvalgsspørgsmål (pdf-version) |
Bilag 91 | Publikation fra Toldstyrelsen, dec. 2024: Tilbageholdte kontanter 2023 |
Bilag 94 |
Bilag 95 | Analyse af afgiftsfritagelse for biogas ved køb af oprindelsesgarantier |
Bilag 96 |
Bilag 97 |
Bilag 98 |
Bilag 99 |
Bilag 100 |
Bilag 101 |
Bilag 102 |
Bilag 103 |
Spm. 88 |
Spm. 89 |
Spm. 90 |
Spm. 115 |
Spm. 116 |
Spm. 117 |
Spm. 118 |
Spm. 120 |
Spm. 121 |
Spm. 122 |
Spm. 123 |
Spm. 126 |