![]() |
Kære læser !
Hermed denne uges nyheder fra MomsMail.
God læselyst.
Venlig hilsen
Lars Gosvig
Ansvarshavende redaktør
larsg@skatteforlaget.dk
Telefon 25 37 87 57
LinkedIn: http://www.linkedin.com/pub/lars-gosvig/52/941/586
Artikler og interessante links
Undgå renter – enklere regler for momsrapportering på vej
Bindende svar
Momsfradrag - ladestandere til elbiler - videregivet godtgjort elafgift
Momsfradrag - udbetaling af godtgørelse for elafgift - ladestandere til el-biler
Emballageafgift af poser - Pose af RPET materiale
Emballageafgift af poser - Pose af PP woven materiale med laminering
Emballageafgift af poser - Pose af PP vævet materiale med laminering
Domme
Relaksationspåtegninger - tinglysningsafgift - retsforhold mellem samme parter
Nye straffesager
Afgørelser fra Afgørelsesdatabasen
Nyt fra EU-Domstolen
Retsliste
Nyt fra EU
Lovstof
Nyt fra Lovtidende
Nyt fra Høringsportalen
Nyt fra Folketinget
Nye dokumenter vedrørende lovforslag
Nye dokumenter vedrørende almindelig del
DeloitteUndgå renter – enklere regler for momsrapportering på vej Lovforslag vil fra det nye år gøre det muligt at fradrage moms på udgifter i den momsperiode, hvori momsen er bogført, frem for at rapportere momsen i den periode, hvori fakturaen er dateret. |
Sagen angik Spørgers ret til fradrag for moms af elafgift vedrørende el, som var anvendt til opladning af deres kunders elbiler, og om Spørger kunne tilbagebetale kunderne den godtgjorte elafgift inkl. moms.
Derudover angik sagen spørgsmålet om Spørger, såfremt denne havde ret til fradrag for moms af kundernes anvendte el til opladning af elbiler, kunne få genoptaget foregående afgiftsperioder vedrørende fastsættelse af købsmoms.
Skatterådet fandt, at Spørger ikke havde ret til momsfradrag svarende til momsen af den elafgift vedrørende privatkundernes elforbrug til at oplade elbil, idet betingelserne for momsfradragsretten ikke var opfyldt, jf. momslovens § 37, stk. 1. Skatterådet henså til, at der ikke var tale om en fradragsberettiget udgift afholdt af Spørger, ligesom udgiften ikke indgik blandt omkostningselementerne i prisen for Spørgers leverance til deres kunder.
Endvidere fandt Skatterådet, at spørgsmål om genoptagelse af foregående afgiftsperioder vedrørende fastsættelse af købsmoms ikke kunne karakteriseres som spørgsmål om den skattemæssige virkning af en disposition, og således ikke omfattet af ordningen om bindende svar, hvorfor spørgsmålet afvises.
Spørgers pose blev af Skattestyrelsen anset for omfattet af afgiftspligten, da den ikke kunne sidestilles med en stofpose eller en taske i robust plastik. Spørgers pose blev vurderet til med rimelighed at kunne erstattes af en stofpose, bærenet, taske og lignende.
Skatterådet kunne ikke tiltræde Skattestyrelsens indstilling til svar og svarede i stedet "Ja" til spørgsmålet.
Skatterådet fandt, at posen kun vanskeligt kunne perforeres med en fingerspids og var tilstrækkelig robust til, at den kunne sidestilles med en stofpose, bærenet, taske og lignende. Spørgers pose blev således ikke omfattet af afgiftspligten for poser efter emballageafgiftslovens § 2 a.
Spørgers pose var ikke omfattet af afgiftspligten, da spørgers pose med hensyn til materiale og kvalitet kunne sidestilles med en stofpose, bærenet, taske og lignende.
Skatterådet fandt at spørgers pose ikke er omfattet af afgiftspligten efter emballageafgiftslovens § 2a da spørgers pose med hensyn til materiale og kvalitet kunne sidestilles med en stofpose, bærenet, taske og lignende.
Sagen angik, hvorvidt der ved tinglysninger af relaksationer i forbindelse med opdeling af loftsrum i ejerlejligheder tilhørende ejerlejligheder i én ejerlejlighedsforening, skal betales en tinglysningsafgift for den samlede tinglysning af alle relaksationspåtegningerne, eller om der skal betales tingslysningsafgift for behandlingen af hver enkelt relaksation, der er anmeldt til tinglysning.
Der var tale om to typer relaksationer. Relaksationer af tinglyste pantstiftende vedtægter og relaksationer af tinglyste panterettigheder på grundlag af pantebreve.
Parterne i de retsforhold, der angik relaksationerne, er henholdsvis pantsætter og panthaver. For så vidt angik de pantstiftende vedtægter fandt retten, at paterne var ejerforeningen og hver enkelt ejerlejlighedsejer, og for de tinglyste panterettigheder på grundlag af pantebreve var parterne de enkelte realkreditinstitutter/andre panthavere og hver enkelt ejerlejlighedsejer.
Retten fandt det ikke godtgjort, at der i nogen tilfælde var tale om tinglysning af relaksation, der byggede på et retsforhold mellem samme parter. Tinglysningslovens § 9, stk. 1, om, at der under visse betingelser alene skal svares en afgift, hvis der er tale om tinglysning, der bygger på et retsforhold mellem samme parter, fandt derfor ikke anvendelse.
Straffesag - forsvarer - beskikkelse nægtet I en administrativ straffesag, havde Skattestyrelsen rejst sigtelse mod S for overtrædelse af skattekontrollovens § 82 og momslovens § 81. Der kunne maksimalt blive tale om en bødestraf. Skatteyderen begærede forsvarer beskikket. Byretten henviste til, at det fremgik modsætningsvis af retsplejelovens § 731, stk. 1, litra e, at der i sager, hvor der var nedlagt påstand om bøde, ikke beskikkes offentlig forsvarer. Herefter, og da retten under hensyn til sagens beskaffenhed, S's person og omstændighederne i øvrigt ikke anså det for nødvendigt, at der beskikkedes offentlig forsvarer, afslog byretten begæringen. T kærede kendelsen. Til støtte for påstanden anførte S, at der var tale om et væsentligt beløb af stor betydning, idet hun var enlig mor til tre børn, og idet hun ikke havde nogen uddannelsesmæssig baggrund for at forholde sig til de underliggende skatte- og momsretlige regler og derfor havde behov for bistand hertil. Landsretten anførte, at sagen var omfattet af retsplejelovens § 732, idet der var tale om en sag, hvor der maksimalt blev tale om en bødestraf. Efter retsplejelovens § 732 kunne der i andre tilfælde end de i § 731 nævnte, ske beskikkelse, når retten efter sagens beskaffenhed, sigtedes person eller omstændighederne i øvrigt anså det for ønskeligt. Som sagen var oplyst, tiltrådte landsretten, at der efter sagens beskaffenhed og det oplyste om S's person og omstændighederne i øvrigt ikke var grundlag for at beskikke en forsvarer og stadfæstede byrettens kendelse. | |
Straf- tobaksafgift - cigaretpakker med udgåede stempelmærker solgt i butik - ejers ansvar T var tiltalt for forsætligt eller groft uagtsomt, som konstateret ved Skattestyrelsens kontrolbesøg den 5. april 2022 hos enkeltmandsvirksomheden, i virksomhedens salgslokale, at have solgt cigaretter, som var påført stempelmærker, der var gældende før ikrafttrædelsen af tobaksafgiftsforhøjelsen den 1. januar 2022, og som alene måtte sælges frem til og med den 31. marts 2022. T forklarede, at på tidspunktet for kontrolbesøget havde de ikke solgt tobak og indkøbt dette i 10 måneder, ligesom de ikke havde solgte cigarer i flere år. Han havde ikke lyst til at sælge tobak, da der ikke var salg i det. Hans dengang nye ansatte sagde, at de havde 7 pakker med tobak og viste det til tilsynsmyndighederne. På det tidspunkt stod de i salgslokalet. Han så ikke, hvor den nye ansatte tog pakkerne fra. Han vidste, at hans ansatte havde sendt alt tobak retur. Det havde hans personale oplyst overfor ham og han stolede på dem. Personalet sagde, at de ikke havde sendt de sidste 7 pakker retur, da det ikke var muligt for dem at se, hvor de skulle sendes hen, da det ikke stod på listen. Byretten fandt, at det var T's ansvar som ejer af butikken at holde kontrol med, at der alene var lovlige varer til stede i butikken. T var vidende om, at der var cigaretter, der skulle sendes retur og havde sat sine nye medarbejder til dette. T tjekkede ikke op på, om cigaretterne også blev sendt retur. Det var ubestridt, at T ikke var vidende om, at cigaretterne aldrig blev sendt og stadig befandt sig i butikken. Uagtet dette fandt retten, at T havde handlet groft uagtsomt, ved ikke at tjekke op på cigaretterne og T fandtes herefter skyldig i tiltalen. T idømtes en bøde på 15.000 kr. |
Journalnr: 23/0080262
Direktørs hæftelse for selskabs momstilsvar
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har anset direktøren for at hæfte personligt, ubegrænset og solidarisk selskabets momstilsvar jf. opkrævningslovens § 4, stk. 4, da klageren i perioden var direktør for et selskab, der drev uregistreret virksomhed, og som tidligere havde fået inddraget sin registrering for moms. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 03-10-2024
Journalnr: 22/0059385
Forhøjelse af momstilsvar
Klagen vedrører forhøjelse af momstilsvaret fra udeholdt omsætning. Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen delvist.
Afsagt: 23-09-2024
Journalnr: 23/0052263
Momsfradrag - underleverandør
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har nægtet fradrag for købsmoms for selskabets udgifter til en underleverandør. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 03-09-2024
Journalnr: 23/0059050
Momsfradrag - underleverandører
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har forhøjet selskabets momstilsvar. Forhøjelsen skyldes nægtelse af fradrag for købsmoms for selskabets udgifter til underleverandører. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 03-09-2024
Journalnr: 22/0038635
Momsfradrag - underleverandører
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har forhøjet selskabets momstilsvar. Forhøjelsen skyldes nægtelse af fradrag for købsmoms af selskabets udgifter til en underleverandør. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 10-09-2024
Journalnr: 22/0112143
Salg af fast ejendom
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har forhøjet selskabets momstilsvar, idet Skattestyrelsen har anset selskabets salg af to ejendomme for momspligtigt, jf. momslovens § 13, stk. 1, nr. 9, litra b), jf. momslovens § 4, stk. 1. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 02-10-2024
Journalnr: 23/0070752
Skønsmæssig ansættelse af momstilsvaret
Klagen vedrører skønsmæssig ansættelse af momstilsvaret. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 16-09-2024
Journalnr: 24/0016647
Tilbagebetaling af moms - overvæltning
Klagens skyldes, at Skattestyrelsen ikke har imødekommet selskabets anmodning om genoptagelse og tilbagebetaling af et foreløbigt opgjort momsbeløb, idet momsen anses for endeligt overvæltet på selskabets kunder, jf. SKM2015.733.SKAT og SKM2015.734.SKAT. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 02-10-2024
Listen er vejledende. EU-domstolen kan have fjernet sager fra retslisten efter vi har hentet informationerne.
Den 07-11-2024 dom i C-594/23 Lomoco Development m.fl.
Fiskale bestemmelser
Præjudiciel forelæggelse - det fælles merværdiafgiftssystem (moms) - direktiv 2006/112/EF - levering af grunde, hvorpå der udelukkende er opført fundamenter til beboelsesbygninger - kvalificering - artikel 12 - begreberne »byggegrund« og »bygning eller en del af en bygning« - kriteriet om den »første indflytning« i en bygning
Den 14-11-2024 dom i C-613/23 Herdijk
Fiskale bestemmelser
Præjudiciel forelæggelse - det fælles merværdiafgiftssystem (moms) - direktiv 2006/112/EF - artikel 273 - moms, der skyldes af et afgiftspligtigt foretagende - national lovgivning, der fastsætter solidarisk ansvar for foretagendets direktør - formodning om direktørens ansvar i tilfælde af manglende meddelelse om foretagendets manglende evne til at betale den skyldige moms - proportionalitetsprincippet
Den 21-11-2024 dom i C-624/23 SEM Remont
Fiskale bestemmelser
Præjudiciel forelæggelse - det fælles merværdiafgiftssystem (moms) - direktiv 2006/112/EF - momsfradrag - princippet om momsens neutralitet - for sen indgivelse af en registreringsansøgning - udstedelse og indhold af fakturaer - faktura, hvorpå der ikke er anført indgående moms - afgift beregnet på grundlag af en rapport - ingen berigtigende faktura - ret til fradrag - udelukket
Den 21-11-2024 dom i C-297/23 P Harley-Davidson Europe og Neovia Logistics Services International mod Kommissionen
Toldunion
Appel - fælles handelspolitik - foranstaltninger, der skal sikre udøvelsen af Den Europæiske Unions rettigheder i henhold til internationale handelsregler - forordning (EU) nr. 654/2014 - gennemførelsesforordning (EU) 2018/886 - toldunion - forordning (EU) nr. 952/2013 - EU-toldkodeksen - afgørelser vedrørende bindende oprindelsesoplysninger (BOO) truffet af nationale toldmyndigheder - delegeret forordning (EU) 2015/2446 - bestemmelse af visse Harley-Davidson motorcyklers ikkepræferenceoprindelse - begrebet »bearbejdning eller forarbejdning, som ikke er økonomisk berettiget« - Europa-Kommissionens gennemførelsesafgørelse om tilbagekaldelse af BOO-afgørelser - delegationen af beføjelser - berettiget forventning - retten til en god forvaltning - ret til at blive hørt
Den 28-11-2024 dom i C-622/23 rhtb
Fiskale bestemmelser
Præjudiciel forelæggelse - det fælles merværdiafgiftssystem (moms) - direktiv 2006/112/EF - artikel 2, stk. 1, litra c) - anvendelsesområde - afgiftspligtige transaktioner - entreprisekontrakt til opførelse af et ejendomsprojekt - bygherrens ophævelse af kontrakten - begrebet »vederlag« - kvalificering - forpligtelse til at betale det fulde aftalte beløb med fradrag af de af tjenesteyderen sparede omkostninger - artikel 73 - afgiftsgrundlag
Den 28-11-2024 dom i C-129/23 BG Technik
Toldunion
Præjudiciel forelæggelse - toldunion - fælles toldtarif - kombineret nomenklatur - tarifering af varer - toldpos. 8703 - personmotorkøretøjer og andre motorkøretøjer, hovedsagelig konstrueret til personbefordring - toldpos. 8713 - invalidekøretøjer - forordning (EF) nr. 718/2009 - gennemførelsesforordning (EU) 2021/1367 - SELVO 4800-køretøj - begrebet »invalid«
Den 28-11-2024 dom i C-567/23 BG Technik II
Toldunion
Tarifering under pos. 8713 90 00 i den kombinerede nomenklatur uanset Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2021/1367 af 6. august 2021
Administrative cooperation in taxation
Online services for Customs: NCTS, AES and PoUS
Customs: Commission publishes the 2025 version of the Combined Nomenclature
Answer for question E-001403/24
Tax compliance costs in the EU: Striking the right balance
Bekendtgørelse om inddrivelse af gæld til det offentlige, BEK nr 1110 af 25/10/2024. Udstedt af Skatteministeriet
Forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2011/16/EU om administrativt samarbejde på beskatningslområdet (DAC9)
Oprettelsesdato: 31-10-2024
Høringsfrist: 02-12-2024
Forslag til lov om ændring af opkrævningsloven og skattekontrolloven (Regulering af afgift for foreløbig fastsættelse og af satserne for skattetillæg)
Oprettelsesdato: 31-10-2024
Høringsfrist: 12-11-2024
Ændringsbekendtgørelse om bekendtgørelse af landbaserede kasinoer
Oprettelsesdato: 31-10-2024
Høringsfrist: 28-11-2024
Bekendtgørelse om forebyggelse og bekæmpelse af aftalt spil
Oprettelsesdato: 31-10-2024
Høringsfrist: 28-11-2024
Lov om ændring af arbejdsmarkedsbidragsloven, ligningsloven og lov om registrering af køretøjer (Unges fritagelse for arbejdsmarkedsbidrag, skattefritagelse for visse udgifter afholdt af FGU-institutioner m.v. og justering af motorlovgivningen som følge af nedlæggelse af motorekspeditionerne)
Oprettelsesdato: 31-10-2024
Høringsfrist: 12-11-2024
Bekendtgørelse om almennyttigt lotteri, bekendtgørelse om landbaseret bingo og bekendtgørelse om delvis undtagelse af visse spil fra hvidvaskloven
Oprettelsesdato: 01-11-2024
Høringsfrist: 29-11-2024
Bekendtgørelse om ændring af momsbekendtgørelsen
Oprettelsesdato: 01-11-2024
Høringsfrist: 28-11-2024
Bilag 3 |
Bilag 4 | Udkast til tidsplan over udvalgets behandling af lovforslaget |
Bilag 5 | Supplerende høringsskema og høringssvar, fra skatteministerenSupplerende høringsskema (pdf-version) |
Spm. 1 | Spm. om kommentar til henvendelsen af 29/10-24 fra KPMG Acor Tax |
Spm. 2 |
Spm. 3 | Spm., om Danmark med nedsættelse af dieselafgiften kommer på samme niveau som Tyskland |
Spm. 4 |
Bilag 5 |
Bilag 6 |
Bilag 8 |
Bilag 9 |
Spm. 1 | Spm. om henvendelsen af 7/10-24 fra Bankoforeningerne i Danmark (BFID) vedrørende foretræde |
Spm. 2 |
Spm. 3 |
Spm. 4 |
Spm. 1 |
Spm. 2 |
Spm. 3 |
Bilag 31 |
Bilag 35 |
Bilag 36 |
Bilag 38 |
Spm. 20 |
Spm. 44 |
Spm. 45 |
Spm. 47 |
Spm. 49 |
Spm. 50 |
Spm. S 180 |
Spm. S 181 | Om den foreslåede afgiftsstrukturmodel for elbil- og solcelleejere. |