MomsMail 2014, uge 39

Kære læser !

En uge med en stribe gode artikler og en række dokumenter fra SKAT i form af bl.a. udkast til et styresignal om aktindsigt i interne dokumenter.

Kigger vi sidst i nyhedsbrevet er Folketingsbilagene fokuseret på grænsehandel med campingvogne (m.m.) og moms på kreditkortgebyrer.

God læselyst.

Venlig hilsen

Lars Gosvig
Ansvarshavende redaktør
larsg@taxcon.dk
Telefon 25 37 87 57
LinkedIn: http://www.linkedin.com/pub/lars-gosvig/52/941/586


 

Indhold

Artikler og interessante links
Momsfradrag ved tab på debitorer
The Danish government’s growth package 2014
Ydelser kan nu også være investeringsgoder
Momsfradrag for tab på debitorer
EU-Domstolens afgørelse i Skandia America
A Lot Ado About Reduced VAT Rates
Udkast til styresignal om fjernsalg
Ændring af elafgiftsloven, personskatteloven og forskellige andre love.
Momsrefusion for fakturaer fra 2013 – sidste chance
Omvendt betalingspligt på mobiltelefoner mv. – særligt for uddannelsesinstitutioner, skoler mv.

Udkast til styresignal
Udkast til styresignal - Aktindsigt i interne arbejdsdokumenter

Bindende svar
Moms på salg af fast ejendom

Kendelser
Afslag på tilladelse til kørsel i Danmark med udenlandsk køretøj
Regulering af momstilsvar

Domme
Registreringsafgift - parallelimport - luksusbil - hæftelse
Bekæmpelsesmiddel- og kvælstofafgift - skønsmæssig ansættelse - stillingsfuldmagt

Ikke offentliggjorte kendelser

Nyt fra EU-Domstolen
Retsliste for uge 40

Nyt fra EU

Nyt fra andre lande og organisationer
Bundesministerium der Finanzen, Tyskland
Skatteetaten, Norge
VERO Skat, Finland
Högsta förvaltningsdomstolen, Sverige

Nyt fra SKAT
Nye vejledninger mv.

Nyt fra Folketinget
Nye dokumenter vedrørende almindelig del


 

SELECT * FROM Appeller WHERE(([SkatteraadChanged] >= '20140922' AND [SkatteraadChanged] <= '20140928') OR ([LSRChanged] >= '20140922' AND [LSRChanged] <= '20140928') OR ([ByretChanged] >= '20140922' AND [ByretChanged] <= '20140928') OR ([LandsretChanged] >= '20140922' AND [LandsretChanged] <= '20140928') OR ([HojesteretChanged] >= '20140922' AND [HojesteretChanged] <= '20140928')) ORDER BY AppelId DESC

Artikler og interessante links

BDO

Momsfradrag ved tab på debitorer

SKAT har præciseret, at det – heller ikke for tilgodehavender over 3.000 kr. - er en betingelse for momsfradrag, at fordringen har været forsøgt inddrevet af en uafhængig inkassovirksomhed.

BDO

The Danish government’s growth package 2014

A growth package introduced by the Danish government includes several tax initiatives

DELACOUR

Momsfradrag for tab på debitorer

SKAT ændrer praksis vedrørende regulering af tab på fordringer over 3.000 kr.

Deloitte

EU-Domstolens afgørelse i Skandia America

Leverancer fra hovedkontoret til en filial i en fællesregistrering kan ikke ske momsfrit.

EC Tax Review

A Lot Ado About Reduced VAT Rates

Although prima facie the EU harmonization rules for VAT rates look quite simple, the EU-rules on the use of reduced VAT rates are contaminated with numerous derogations and special regimes for individual Member States. Several attempts by the European Commission to get a more transparent harmonization in this field have not yet led to success. Will Member States be prepared to find a solution?

FSR - danske revisorer

Udkast til styresignal om fjernsalg

FSR har alene den bemærkning, at det er anført i udkastet under ”Baggrund og problemstilling”, at det nye styresignal skal supplere SKM2011.217.SKAT, mens det andetsteds i udkastet er anført, at det nye styresignal skal ophæve SKM2011.217.SKAT. FSR antager, at det ikke er hensigten at ophæve SKM2011.217.SKAT, og foreslår derfor en tilpasning af udkastet.

FSR - danske revisorer

Ændring af elafgiftsloven, personskatteloven og forskellige andre love.

Overordnet hilser FSR – danske revisorer de administrative lettelser, indeholdt i lovforslaget, velkommen.

Lovforslaget indeholder hovedsageligt ændringer, som tilbageruller forsyningssikkerhedsafgiften. FSR har ingen kommentarer til denne del af lovforslaget.

Videre indeholder lovforslaget forslag til ændring af den afgiftsmæssige behandling af forskellige VE-produkter. Skatteministeriet anfører, at årsagen til ændringen skyldes uoverensstemmelser mellem gældende lovgivning og den bagvedliggende EU lovgivning. FSR skal i den forbindelse opfordre Skatteministeriet til nærmere at beskrive, hvori disse uoverensstemmelser består, da der lægges op til væsentlige ændringer for en række virksomheder. Dette gælder ikke mindst af hensyn til virksomhedernes retssikkerhed, idet uoverensstemmelser mellem dansk ret og EU retten kan have økonomiske konsekvenser.

PwC

Momsrefusion for fakturaer fra 2013 – sidste chance

Få momsrefusion fra andre EU-lande efter ansøgningen er sendt, og undgå at kravet bliver afvist. Fristen for indsendelse af ansøgning er den 30. september 2014.

PwC

Omvendt betalingspligt på mobiltelefoner mv. – særligt for uddannelsesinstitutioner, skoler mv.

Den 1. juli 2014 trådte nye regler om en na-tional omvendt betalingspligt i kraft. Er I en uddannelsesinstitution eller lignende og i tvivl om reglerne gælder for jer?

 

Nye afgørelser mv. offentliggjort af Skatteforvaltningen

Udkast til styresignal: Udkast til styresignal - Aktindsigt i interne arbejdsdokumenter

14-0685943

Som følge af ændringen af den organisatoriske struktur i SKAT pr. 1. april 2013 præciseres retningslinjerne for behandling af anmodninger om aktindsigt i interne arbejdsdokumenter. Efter disse retningslinjer har parter altid ret til aktindsigt i interne arbejdsdokumenter der udveksles mellem SKATs forretningsområder.

 

Bindende svar: Moms på salg af fast ejendom

SKM2014.660.SR

Vedrører: Momsloven § 3, stk. 1, § 4 og § 13, stk. 1, nr. 9

Skatterådet kan ikke bekræfte, at salg af delvis nedbrændt erhvervsejendom ikke er momspligtigt. Køber ønsker at genopføre bygningen på de eksisterende fundamenter.

 

Kendelse: Afslag på tilladelse til kørsel i Danmark med udenlandsk køretøj

SKM2014.667.LSR

Vedrører: Registreringsloven § 2 og § 5. Registreringsbekendtgørelsen §§ 7, 8, 10, 15, 17, 18-25 (nr. 20 af 15. januar 2013)

Klager havde familiemæssig tilknytning til Polen og erhvervsmæssig tilknytning til Danmark. Da klager ikke havde godtgjort, at han regelmæssigt vendte hjem til Polen, havde han bopæl i Danmark og var ikke berettiget til at føre et udenlandsk motorkøretøj i Danmark.

 

Kendelse: Regulering af momstilsvar

SKM2014.666.LSR

Vedrører: Momsloven § 4 og §15. Dagældende momslov § 47. Skatteforvaltningsloven § 31

Landsskatteretten fandt, at et selskabs leverancer i realiteten ikke bestod i salg af fly, men i rådgivningsydelser, jf. momslovens § 4, stk. 1. Da ydelserne havde leveringssted i Danmark, jf. momslovens § 15, stk. 1, stadfæstede Landsskatteretten SKATs forhøjelse af selskabets momstilsvar. En del af forhøjelsen fandtes dog uberettiget, da den faldt uden for den ordinære genoptagelsesfrist, jf. 3-måneders fristen i skatteforvaltningslovens § 31, stk. 1, 3. pkt.

 

Dom: Registreringsafgift - parallelimport - luksusbil - hæftelse

SKM2014.664.BR

Vedrører: Registreringsafgiftsloven § 1 og § 19, stk. 2 (dagældende)

En køber af en luksusbil parallelimporteret fra Tyskland havde ved købet opnået en besparelse på 38 pct. i forhold til listeprisen. Den lave pris skyldtes, at sælgeren ved afgiftsberigtigelsen af bilen havde opgivet en for lav pris til SKAT, hvorfor der ikke var betalt fuld registreringsafgift af bilen.

Der var under sagen enighed om, at køberen som udgangspunkt hæftede for den unddragne registreringsafgift på objektivt grundlag efter den dagældende registreringsafgiftslovs § 19, stk. 2. Spørgsmålet var imidlertid, om køberen var omfattet af SKATs særlige administrative praksis, hvorefter et krav om efterbetaling af registreringsafgift ikke gøres gældende mod en køber, der i god tro har købt en bil hos en bilforhandler.

Retten nåede frem til, at køberen ikke kunne anses for at være i god tro vedrørende den manglende betaling af registreringsafgift, idet køberen inden købet havde undersøgt, hvad bilens listepris i Danmark var, og idet køberen var bekendt med bilens prisniveau i Tyskland og derfor ikke havde grundlag for at tro, at det inden for den pris køberen betalte for bilen ville være muligt at afholde registreringsafgift, moms og avance til sælgeren. Endvidere udtalte retten, at omstændighederne omkring sælgeren og parternes aftaleindgåelse ikke kunne anses for sædvanlige for en forhandlervirksomhed.

Af disse grunde var køberen ikke omfattet af SKATs administrative praksis for ikke at efteropkræve registreringsafgift, og Skatteministeriet blev derfor frifundet.

 

Dom: Bekæmpelsesmiddel- og kvælstofafgift - skønsmæssig ansættelse - stillingsfuldmagt

SKM2014.662.BR

Vedrører: Opkrævningsloven § 5, stk. 2

Sagen angik prøvelse af SKATs forhøjelse af selskabets afgiftstilsvar for handel med bekæmpelsesmidler og kvælstofholdig gødning.

Sagsøgeren gjorde i første række gældende, at selskabet ikke skulle svare afgift, da de afgiftspligtige dispositioner var foretaget af direktøren uden for dennes stillingsfuldmagt. Direktøren havde ved udarbejdelse af falske fakturaer m.v. søgt at sløre, at der var handlet med afgiftspligtige produkter, og der var ikke i sagen holdepunkter for, at selskabets ejer havde medvirket til eller været vidende herom.

Retten fandt, at det lå inden for direktørens fuldmagt at foretage handel med de omhandlede produkter. Det forhold, at handlerne var foretaget af direktøren uden behørig indberetning af salg og afregning af afgifter, medførte ifølge retten ikke, at de foretagne handler lå uden for selskabets formål.

Sagsøgeren gjorde i anden række gældende, at SKATs forhøjelse skulle nedsættes. I den forbindelse gjorde selskabet bl.a. gældende, at SKATs forhøjelse - der var baseret på en detaljeret gennemgang af de reelle fakturaer - ikke kunne anses for skønsmæssig.

Retten fandt, at SKATs ansættelse beroede på et skøn. Retten udtalte herved, at det forhold, at der var taget udgangspunkt i en række bilag fundet hos såvel sagsøgeren som andre, ikke fritog afgørelsen fra at være skønsmæssig, men blot medførte en begrænsning af den usikkerhed, der altid vil være forbundet med en skønsmæssig ansættelse. Retten fandt ikke, at sagsøgeren havde godtgjort, at den skønsmæssige ansættelse var behæftet med væsentlige fejl eller var udøvet på et klart fejlagtigt eller ufuldstændigt grundlag, eller at ansættelsen var åbenbart urimelig.

Ministeriet blev på den baggrund frifundet.

 

Afgørelser fra Afgørelsesdatabasen

Journalnr: 13/0042704
Forhøjelse af momstilsvar, ugyldighed
Klagen vedrører forhøjelse af momstilsvaret. Påstand om ugyldighed. Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen.
Afsagt: 02-09-2014

Journalnr: 12/0191228
Grænsehandelskoncept
Klagen skyldes SKATs afgørelse om, at klageren skal svare dansk moms ved salg af campingvogne, da leverancerne skete til danske kunder her i landet, inden campingvognene blev transporteret til og afhentet af kunderne i Tyskland, jf. momslovens § 4, stk. 1, og § 14, nr. 2. Desuden spørgsmål om anvendelse af lighedsgrundsætningen, om fastlæggelse af momsgrundlaget og om ekstraordinær genoptagelse. Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen.
Afsagt: 19-08-2014

Journalnr: 13/02300052
Momsfradrag, køb af lastskib, ekstraordinær genoptagelse
SKAT har nedsat klagerens momstilsvar for 2009 vedrørende køb af et lastskib, da SKAT har fundet, at betingelserne for ekstraordinær ændring af klagerens momstilsvar er opfyldt, jf. skatteforvaltningslovens § 32, stk. 1, nr. 3). Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 05-09-2014

Journalnr: 13/0198491
Moms af deponeringer
Klagen skyldes, at SKAT har forhøjet virksomhedens udgående afgift vedrørende deponeringer. Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen til nul.
Afsagt: 05-09-2014

Journalnr: 13/0198530
Moms af deponeringer
Klagen skyldes, at SKAT har forhøjet virksomhedens udgående afgift vedrørende deponeringer. Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen til nul.
Afsagt: 05-09-2014

Journalnr: 13/0241114
Moms af skønsmæssig forhøjelse
Klagen vedrører moms af skønsmæssig forhøjelse. Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen til nul.
Afsagt: 18-08-2014

Journalnr: 13/3794872
Reguleringsforpligtelse
Sagen drejer sig om, at SKAT har anset klageren for pligtig at opgøre en reguleringsforpligtigelse i forbindelse med salg af ejendom, jf. momslovens §§ 43 og 44. Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen til nul.
Afsagt: 28-08-2014

Journalnr: 13/5820821
Skønsmæssig forhøjelse af momstilsvar
Klagen vedrører skønsmæssig forhøjelse af momstilsvar. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 18-08-2014

Journalnr: 13/5583445
Øl- og vinafgift samt emballageafgift
SKAT har truffet afgørelse om afgiftspligt efter øl- og vinafgiftslovens § 3 C og emballageafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 2 d) for et produkt. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 18-08-2014

Journalnr: 11/0301049
Lønsumsafgift - passiv kapitalanbringelse
Sagen drejer sig om, hvorvidt klageren har udøvet lønsumsafgiftsfri passiv kapitalanbringelse, jf. lønsumsafgiftslovens § 1, stk. 1, jf. momslovens § 3, stk. 1, og § 4, stk. 1. Landsskatteretten anser klager for lønsumsafgiftsfri.
Afsagt: 19-04-2013

 

Nyt fra EU-domstolen

Retsliste 29-09-2014 - 28-10-2014

Listen er vejledende. EU-domstolen kan have fjernet sager fra retslisten efter vi har hentet informationerne.

Den 02-10-2014 dom i C-426/12 X
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel – Gerechtshof te ’s-Hertogenbosch (Nederlandene) – fortolkning af artikel 2, stk. 4, litra b), i Rådets direktiv 2003/96/EF af 27. oktober 2003 om omstrukturering af EF-bestemmelserne for beskatning af energiprodukter og elektricitet – udelukkelse af energiprodukter med dobbelt anvendelse – begreb

Tidligere dokument: C-426/12 X - Indstilling
Tidligere dokument: C-426/12 X - Dom

Den 02-10-2014 dom i C-446/13 Fonderie 2A
Fiskale bestemmelser

Anmodning om præjudiciel afgørelse – Conseil dʼÉtat (Frankrig) – fortolkning af artikel 2, stk. 1, artikel 5, stk. 1, og artikel 8 i Rådets sjette direktiv 77/388/EØF af 17. maj 1977 om harmonisering af medlemsstaternes lovgivning om omsætningsafgifter – Det fælles merværdiafgiftssystem: ensartet beregningsgrundlag – levering af goder – stedet for de afgiftspligtige transaktioner – produkt, der fremstilles i stat A, omarbejdes for sælgerens regning på et forretningssted tilhørende et andet selskab, som er beliggende i stat B, og leveres til en kunde med hjemsted i samme stat B – levering mellem sælgerens land og slutmodtagerens land eller levering inden for samme medlemsstat fra omarbejdningsstedet.

Tidligere dokument: C-446/13 Fonderie 2A - Ny sag
Tidligere dokument: C-446/13 Fonderie 2A - Indstilling
Tidligere dokument: C-446/13 Fonderie 2A - Dom

Den 09-10-2014 dom i C-428/13 Yesmoke Tobacco
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel – Consiglio di Stato (Italien) – fortolkning af artikel 8, stk. 2, i Rådets direktiv 95/59/EF af 27. november 1995 om forbrugsbeskatning af forarbejdet tobak bortset fra omsætningsafgift og artikel 7, stk. 2, i Rådets direktiv 2011/64/EU af 21. juni 2011 om punktafgiftsstrukturen og -satserne for forarbejdet tobak – forpligtelse til at fastsætte samme sats for værdipunktafgiften og samme beløb for den specifikke punktafgift for alle cigaretter – national lovgivning, hvorefter der alene for cigaretter med en lavere detailsalgspris end cigaretter i den mest efterspurgte prisgruppe fastsættes en punktafgift på 115% af grundbeløbet

Tidligere dokument: C-428/13 Yesmoke Tobacco - Ny sag
Tidligere dokument: C-428/13 Yesmoke Tobacco - Dom

Den 09-10-2014 dom i C-492/13 Traum
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel – Administrativen sad – Varna (Bulgarien) – fortolkning af artikel 20 og 138, stk. 1, sammenholdt med artikel 139, stk. 1, i Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem – fritagelse i forbindelse med levering af varer – erhververens manglende opfyldelse af betingelsen om »en momsregistreret person« – angivelse af dette forhold i Den Europæiske Unions databank fremgik først efter levering af varerne – pligt for sælgeren i henhold til administrativ praksis og retspraksis til at fastslå ægtheden af erhververens underskrift eller en af dennes befuldmægtigede – principperne om afgiftsneutralitet, proportionalitet og om beskyttelse af den berettigede forventning – direkte virkning

Tidligere dokument: C-492/13 Traum - Ny sag
Tidligere dokument: C-492/13 Traum - Dom

Den 16-10-2014 dom i C-605/12 Welmory
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel – Naczelny Sąd Administracyjny (Polen) – fortolkning af artikel 44 i Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem – begrebet »fast forretningssted« – tjenesteydelser, der leveres af et selskab A, der har hjemsted i en medlemsstat, til et selskab B, der har hjemsted i en anden medlemsstat – selskab B benyttelse af selskabs A’s infrastruktur med henblik på disse tjenesteydelser – hensyntagen til det sted, hvor selskab A har hjemsted

Tidligere dokument: C-605/12 Welmory Sp - Ny sag
Tidligere dokument: C-605/12 Welmory - Indstilling
Tidligere dokument: C-605/12 Welmory - Dom

Den 16-10-2014 dom i C-334/13 Nordex Food
Toldunion

Præjudiciel – Bundesfinanzhof (Tyskland) – fortolkning af Kommissionens forordning (EF) nr. 800/1999 af 15. april 1999 om fælles gennemførelsesbestemmelser for eksportrestitutioner for landbrugsprodukter og i særdeleshed af artikel 4, stk. 1, og artikel 51 – eksportrestitutioner – for sen fremlæggelse af eksportlicens – fremlæggelse af forfalskede dokumenter til dokumentation for varers ankomst til destinationslandet – berigtigelse af disse uregelmæssigheder under proceduren – konsekvenser

Tidligere dokument: C-334/13 Nordex Food - Dom

 

Domme
C-426/12 X

Sagen omhandler:

Præjudiciel – Gerechtshof te ’s-Hertogenbosch (Nederlandene) – fortolkning af artikel 2, stk. 4, litra b), i Rådets direktiv 2003/96/EF af 27. oktober 2003 om omstrukturering af EF-bestemmelserne for beskatning af energiprodukter og elektricitet – udelukkelse af energiprodukter med dobbelt anvendelse – begreb

Domstolens dom:

1) Artikel 2, stk. 4, litra b), i Rådets direktiv 2003/96/EF af 27. oktober 2003 om omstrukturering af EF-bestemmelserne for beskatning af energiprodukter og elektricitet, som ændret ved Rådets direktiv 2004/74/EF af 29. april 2004, skal fortolkes således, at den omstændighed, at der anvendes dels kul som brændsel i sukkerfremstillingsprocessen, dels kuldioxid frembragt ved forbrændingen af energiproduktet med henblik på at fremstille kunstgødning, ikke udgør »dobbelt anvendelse« som omhandlet i denne bestemmelse.

Derimod udgør den omstændighed, at der anvendes dels kul som brændsel i sukkerfremstillingsprocessen, dels kuldioxid frembragt ved forbrændingen af energiproduktet med henblik på samme fremstillingsproces, en sådan »dobbelt anvendelse«, såfremt det kan lægges til grund, at sukkerfremstillingsprocessen ikke kan gennemføres uden anvendelsen af den kuldioxid, der er frembragt ved forbrændingen af kul.

2) En medlemsstat har ret til i sin nationale lovgivning at tillægge begrebet »dobbelt anvendelse« en mere restriktiv betydning end den, der tillægges det i artikel 2, stk. 4, litra b), andet led, i direktiv 2003/96, som ændret ved direktiv 2004/74, for at afgiftspålægge de energiprodukter, der er udelukkede fra dette direktivs anvendelsesområde.

Tidligere dokument: C-426/12 X - Indstilling


C-446/13 Fonderie 2A

Sagen omhandler:

Anmodning om præjudiciel afgørelse – Conseil dʼÉtat (Frankrig) – fortolkning af artikel 2, stk. 1, artikel 5, stk. 1, og artikel 8 i Rådets sjette direktiv 77/388/EØF af 17. maj 1977 om harmonisering af medlemsstaternes lovgivning om omsætningsafgifter – Det fælles merværdiafgiftssystem: ensartet beregningsgrundlag – levering af goder – stedet for de afgiftspligtige transaktioner – produkt, der fremstilles i stat A, omarbejdes for sælgerens regning på et forretningssted tilhørende et andet selskab, som er beliggende i stat B, og leveres til en kunde med hjemsted i samme stat B – levering mellem sælgerens land og slutmodtagerens land eller levering inden for samme medlemsstat fra omarbejdningsstedet.

Domstolens dom:

Artikel 8, stk. 1, litra a), i Rådets sjette direktiv 77/388/EØF af 17. maj 1977 om harmonisering af medlemsstaternes lovgivning om omsætningsafgifter – det fælles merværdiafgiftssystem: ensartet beregningsgrundlag, som ændret ved Rådets direktiv 95/7/EF af 10. april 1995, skal fortolkes således, at stedet for leveringen af et gode, der er blevet solgt af et selskab, som er etableret i en medlemsstat, til en erhverver, som er etableret i en anden medlemsstat, og hvorpå sælgeren med henblik på at gøre godet egnet til levering har fået en tjenesteyder, som er etableret i denne anden medlemsstat, til at udføre færdiggørelsesarbejde inden at få tjenesteyderen til at forsende godet til erhververen, skal anses for at befinde sig i den medlemsstat, hvori sidstnævnte er etableret.

Tidligere dokument: C-446/13 Fonderie 2A - Indstilling


Nyt fra EU

Nyt fra Rådet

ST 13163 2014 COR 1 Vedtagelse af Rådets afgørelse om den holdning, der skal indtages på vegne af Den Europæiske Union, til forslaget om at ændre toldkonventionen om international godstransport på grundlag af TIR-carneter (TIR-konvention af 1975)

ST 13163 2014 INIT Vedtagelse af Rådets afgørelse om den holdning, der skal indtages på vegne af Den Europæiske Union, til forslaget om at ændre toldkonventionen om international godstransport på grundlag af TIR-carneter (TIR-konvention af 1975)

ST 13199 2014 INIT Rådets gennemførelsesforordning om bemyndigelse af Italien til i bestemte geografiske områder at anvende reducerede afgiftssatser for dieselolie og LPG, der anvendes til opvarmning, i medfør af artikel 19 i direktiv 2003/96/EF - Vedtagelse

ST 12028 2014 REV 1 RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på vegne af Den Europæiske Union i Stabiliserings- og Associeringsrådet, der er oprettet i henhold til stabiliserings- og associeringsaftalen mellem De Europæiske Fællesskaber og deres medlemsstater på den ene side og Republikken Montenegro på den anden side, vedrørende erstatning af nævnte aftales protokol 3 vedrørende definitionen af begrebet "produkter med oprindelsesstatus" og metoder til administrativt samarbejde med en ny protokol, hvori der for så vidt angår oprindelsesreglerne henvises til den regionale konvention om pan-Euro-Middelhavsregler for præferenceoprindelse

ST 12029 2014 REV 1 RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på vegne af Den Europæiske Union i Stabiliserings- og Associeringsrådet, der er oprettet i henhold til stabiliserings- og associeringsaftalen mellem De Europæiske Fællesskaber og deres medlemsstater på den ene side og Republikken Serbien på den anden side, vedrørende erstatning af nævnte aftales protokol 3 vedrørende definitionen af begrebet "produkter med oprindelsesstatus" og metoder til administrativt samarbejde med en ny protokol, hvori der for så vidt angår oprindelsesreglerne henvises til den regionale konvention om pan-Euro-Middelhavsregler for præferenceoprindelse

ST 13015 2014 INIT RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på vegne af Den Europæiske Union i administrationsudvalget for TIR-konventionen, til forslaget om at ændre toldkonventionen om international godstransport på grundlag af TIR-carneter (TIR-konvention af 1975)

ST 13315 2014 INIT Udkast til Rådets afgørelse om Estlands elektroniske udveksling af oplysninger fra køretøjsregistreIndholdet af dette dokument er ikke offentligt tilgængeligt. Der kan dog indgives en begæring om aktindsigt til afdelingen for aktindsigt.

ST 17415 2008 DCL 1 Vedtagelse af Rådets afgørelse om bemyndigelse af Kommissionen til at indlede forhandlinger med Fyrstendømmet Andorra og Republikken San Marino med henblik på at udvide anvendelsesområdet for aftalen i form af brevveksling med Fyrstendømmet Andorra og aftalen om samarbejde og toldunion med Republikken San Marino til at omfatte toldsikkerhedsforanstaltninger

ST 13015 2014 COR 1 RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på vegne af Den Europæiske Union i administrationsudvalget for TIR-konventionen, til forslaget om at ændre toldkonventionen om international godstransport på grundlag af TIR-carneter (TIR-konvention af 1975)

 

Nyt fra Kommissionen

Customs: updated version of EORI guidelines is online in all EU official languages

Customs: updated version of SAD guidelines is online in all EU official languages

IP/14/1040 - Taxation: Commission refers The Netherlands to the Court over VAT exemption for water sport activities

IP/14/1038 - Taxation: Germany referred to Court over its rules on VAT refunds for non-EU operators

Customs: the SAMANCTA eLearning course on sampling goods is now available in ten languages

 

Nyt fra Parlamentet

Bilag til Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af forordning (EU) nr. 374/2014 om nedsættelse eller afskaffelse af told på varer med oprindelse i Ukraine  

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af forordning (EU) nr. 374/2014 om nedsættelse eller afskaffelse af told på varer med oprindelse i Ukraine  

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af forordning (EU) nr. 374/2014 om nedsættelse eller afskaffelse af told på varer med oprindelse i Ukraine  

Bilag til Forslag til Rådets afgørelse om undertegnelse og midlertidig anvendelse af den økonomiske partnerskabsaftale (ØPA) mellem de vestafrikanske stater, ECOWAS og UEMOA på den ene side og Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den anden side  

Bilag til Forslag til Rådets afgørelse om undertegnelse og midlertidig anvendelse af den økonomiske partnerskabsaftale (ØPA) mellem de vestafrikanske stater, ECOWAS og UEMOA på den ene side og Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den anden side  

Bilag til Forslag til Rådets afgørelse om undertegnelse og midlertidig anvendelse af den økonomiske partnerskabsaftale (ØPA) mellem de vestafrikanske stater, ECOWAS og UEMOA på den ene side og Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den anden side  

Bilag til Forslag til Rådets afgørelse om indgåelse af den økonomiske partnerskabsaftale (ØPA) mellem de vestafrikanske stater, ECOWAS og UEMOA på den ene side og Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den anden side  

 

Nyt fra Skatteministeriet og Skatteforvaltningen

Nyhedsbrev til virksomheder

Rettelse til toldtariffen - antidumpingtold


Indholdsfortegnelse 

Nyt fra Folketinget

Almindelig del

Bilag

Bilag 269

Henvendelse af 22/9-14 fra Frie Elforbrugere om PSO-tal

Spørgsmål og svar

Spm. 771

Spm. om kommentar til intern henvendelse fra Biobrændselsforeningen, til skatteministeren  Svar  

Spm. 772

Spm. om, i hvor mange sager SKAT har rejst sigtelser om ulovligt salg af biobrændsel i 2014, til skatteministeren  Svar  

Spm. 773

Spm. om, i hvor mange sager SKAT har rejst sigtelser om ulovligt salg af biobrændsel på baggrund af samarbejde med biobrændselsforeningen, til skattem...   Svar  

Spm. 831

Spm. om, hvad de årlige administrationsomkostninger hos SKAT er til opkrævning af registreringsafgift af importerede veterankøretøjer, til skatteminis...   Svar  

Spm. 832

Spm. om at redegøre for provenuet fra Weee afgift (Waste Electrical and Electronic Equipment), til skatteministeren  Svar  

Spm. 833

Spm. om, hvor stor en effekt størrelsen af registreringsafgiften i forhold til andre faktorer har på størrelsen af salget af nye personbiler, til skat...   Svar  

Spm. 835

Spm. om, hvad formålet med fradraget på 1.000 kr. i beregningen af den afgiftspligtige værdi som grundlag for registreringsafgiften, såfremt bilen har...   Svar  

Spm. 836

Spm. om, hvad regelsættet i dag er hvad angår blokeringsfri bremser i nye biler, til skatteministeren  Svar  

Spm. 837

Spm. om, hvad regelsættet i dag er, hvad angår ESP-system i nye biler, til skatteministeren  Svar  

Spm. 838

Spm. om, hvad regelsættet og status er for NCAP i dag i nye biler, til skatteministeren  Svar  

Spm. 839

Spm. om fradrag i selve registreringsafgiften for god benzinøkonomi i nye biler m.v., til skatteministeren  Svar  

Spm. 843

Spm. om der i dag findes automatiske justeringer i beregningsgrundlaget af registreringsafgiften, hvor statens provenu reduceres, til skatteministeren  Svar  

Spm. 844

Spm. om at redegøre for de økonomiske konsekvenser for rentabiliteten i eksisterende genanvendelsesordninger for papir, til miljøministeren, kopi til ...   Svar  

Spm. 845

Spm. om reklameafgiftens negative effekter på rentabiliteten i genanvendelse af papir vil give kommunerne et berettiget modkrav i DUT-sammenhæng, til ...   Svar  

Spm. 846

Spm. om at redegøre for nettoværdien af de miljøpositive gevinster ved reklameafgiftsloven, til miljøministeren, kopi til skatteministeren  Svar  

Spm. 847

Spm. om at redegøre for papirfiber-livscyklussen i forhold til genanvendelse af papir, til miljøministeren, kopi til skatteministeren  Svar  

Spm. 848

Spm. om at indhente Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens vurdering af, hvad konsekvenserne havde været for prisniveauet i dagligvarehandlen, hvis der i...   Svar  

Spm. 849

Spm. om at anmode Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om en vurdering af reklameafgiftslovens konsekvenser for konkurrencen mellem afgiftsbelagte og ik...   Svar  

Spm. 850

Spm. om at bede Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om en vurdering af reklameafgiftslovens konsekvenser for forbrugernes indsigt i priserne på dagligv...   Svar  

Spm. 851

MFU spm. om ministeren fortsat fastholder det skøn for danskernes grænsehandel i Tyskland, der fremgår af seneste grænsehandelsrapport, på trods af, a...   Svar  

Spm. 852

MFU spm. om at oplyse, om de nye oplysninger fra Fleggaard Holding A/S vil blive tillagt en så betydende værdi, at der fremover vil ske en opjustering...   Svar  

Spm. 853

MFU spm. om at oplyse, hvornår ”Status over Grænsehandel 2014” bliver offentliggjort, til skatteministeren  Svar  

Spm. 854

Spm. om, hvor mange arbejdspladser – fordelt på brancher – en fuld indfasning af reklameafgiften vil medføre, til skatteministeren  Svar  

Spm. 855

Spm. om, hvorfor det efter reklameafgiftsloven (§ 2, stk. 2, nr. 8) kræves, at ugeaviser som minimum har 25 pct. redaktionelt indhold, mens det efter ...   Svar  

Spm. 856

Spm. om, hvilke overvejelser der ligger bag betingelserne for afgiftsfritagelse for tryksager efter reklameafgiftslovens § 2, stk. 2, til skatteminist...   Svar  

Spm. 857

Spm. om, hvad grunden er til, at mange af de kriterier, der er vigtige for, at et nyhedsmedie kan modtage mediestøtte i mediestøttelovens § 3, stk. 2,...   Svar  

Spm. 858

Spm. om, at bekræfte, at eksempelvis Post Danmarks "Permission Services" og FK Distributions "NejTak+"-ordningen vil sikre opfyldelse af de forventede...   Svar  

Spm. 859

Spm. om at kommentere debatindlægget ”Ny reklameafgift rammer skævt” af Preben Sepstrup bragt i MediaWatch den 16. september 2014, særligt i forhold t...   Svar  

Spm. 860

Spm. om, med hvilken effekt i vægt, stk. og kr. Post Danmarks "Permission Services" og FK-Distributions "NejTak+"-ordning påvirker regeringens oprinde...   Svar  

Spm. 861

Spm. om at oversende fremtidige provenuopgørelser samt regeringens prognose for årene 2015-2020 i reklamemængdens fald, til skatteministeren  Svar  

Spm. 862

Spm. om at oversende en opdateret prognose for årene 2015-2020 for, hvor stor en andel af husstandsomdelte reklamer der vil være mærket med Blomsten, ...   Svar  

Spm. 863

Spm. om eksempler på konkrete typer af tryksager, der ikke er en direct mail i henhold til reklameafgiftsloven , til skatteministeren  Svar  

Spm. 864

Spm. om, hvem der er ansvarlig for, om et " lukket brev" udgør en direct mail omfattet af reklameafgiften, til skatteministeren  Svar  

Spm. 865

Spm. om, hvor mange virksomheder der vil blive påført administrationsbyrder ved indførelsen af reklameafgiften, til skatteministeren  Svar  

Spm. 866

Spm. om, hvilke informationer om det danske marked for nyhedsinformation Skatteministeriet har givet Europa-Kommissionen i forbindelse med notificerin...   Svar  

Spm. 867

Spm. om, hvilke oplysninger om det danske marked for nyhedsinformation, herunder om konkurrencen mellem dagblade og lokalaviser, Skatteministeriet har...   Svar  

Spm. 868

Spm. om at redegøre for den "juridiske baggrund" for Europa-Kommissionens opfattelse af, at et indstik til et dagblad i abonnement er udtryk for et "k...   Svar  

Spm. 869

Spm. om, hvorfor dagblade uden videre er fritaget fra reklameafgift (dvs. uanset, hvor mange annoncer dagbladene indeholder), mens ugeaviser kun er fr...   Svar  

Spm. 870

Spm. om, hvorfor ikke-omdelte gratisaviser, der f.eks. distribueres på gågader og togperroner, uden videre er fritaget fra reklameafgift, til skattemi...   Svar  

Spm. 871

Spm. om, hvorfor ikke-omdelte gratisaviser er fritaget fra afgift, når det udtrykkeligt fremgår af lovens forarbejder, at den primære miljøbelastning ...   Svar  

Spm. 872

Spm. om, hvordan en tryksags vægt kan være udslagsgivende for, hvor stor kulturstøtte den pågældende tryksag er berettiget til, til skatteministeren  Svar  

Spm. 873

Spm. om, hvorfor regeringen har indført en reklameafgiftslov, der i relation til blandt andet ugeaviser forfølger de samme kulturhensyn som mediestøtt...   Svar  

Spm. 874

Spm. om det er ministerens vurdering, at en tryksags vægt er en egnet målestok for tryksagens bidrag til den kulturelle debat, til skatteministeren  Svar  

Spm. 875

Spm. om at bekræfte, at forbrugerne ikke frit kan til- eller fravælge, hvilke indstiksreklamer de modtager med deres aviser, og at forbrugerne derfor ...   Svar  

Spm. 876

Spm. om, hvorledes en tryksags vægt kan være udslagsgivende for, hvor stor kulturstøtte i form af reklameafgiftsfritagelse den pågældende tryksag er b...   Svar  

Spm. 877

Spm. om ministeren er enig med sin forgænger, Morten Østergaard, i, at afgiften på husstandsomdelte reklamer forventes at medføre en reduktion i mængd...   Svar  

Spm. 878

MFU spm. om at forklare, hvordan det er muligt at ligestille turisterhvervets energiafgifter med produktionserhverv, jf. svar på 661, til skatteminist...   Svar  

Spm. 879

MFU spm. om at uddybe, hvilke regler det drejer sig om, jf. svar på spm. 661 hvoraf det fremgår, at en særlig lempelse af energiafgifterne for hotelle...   Svar  

Spm. 880

Spm. om det har givet anledning til overvejelser hos SKAT, at SKAT åbenbart forstår og fortolker retningslinjerne i SKM2006.530.SR på en helt anden må...   Svar  

Spm. 881

Spm. om at redegøre for arten og omfanget af den rådgivning, som SKATs advokat (Kammeradvokaten) gav SKAT, inden SKAT traf afgørelser om efteropkrævni...   Svar  

Spm. 882

Spm. om, hvorfor SKAT fandt det nødvendigt at indhente Kammeradvokatens rådgivning, inden SKAT traf afgørelser om efteropkrævning af moms hos de 56 bå...   Svar  

Spm. 883

Spm. om, hvorfor SKAT har fundet det nødvendigt at lade sig repræsentere ved Kammeradvokaten i de sager, hvor båd- og campingforhandlerne har klaget o...   Svar  

Spm. 884

Spm. om i hvor mange af de sager, som båd- og campingforhandlerne har klaget over til Landsskatteretten, har forhandlerne gjort gældende, at SKAT alle...   Svar  

Spm. 885

Spm. om, hvorfor SKAT ikke gik i dialog med de tyske myndigheder i et forsøg på at finde en løsning på denne problemstilling, inden SKAT traf afgørels...   Svar  

Spm. 886

Spm. om ministeren vil iværksætte, at SKAT forsøger at lave en lignende aftale med de tyske myndigheder for de resterende 44 forhandlere, til skattemi...   Svar  

Spm. 887

Spm. om at redegøre for de tyske myndigheders begrundelse for at tilbagebetale tysk moms til disse to forhandlere, til skatteministeren  Svar  

Spm. 888

Spm. om provenuskønnet ved fuld momsafløftning for erhvervsmæssige køb af restaurationsydelser, til skatteministeren  Svar  

Spm. 890

Spm. om at oplyse momsindtægten fra borgere, der siden den 23. januar 2012 har købt momspligtige ydelser på hjemmesider hos det offentlige, til skatte...   Svar  

Spm. 891

Spm. om, hvordan kreditkortgebyrer på salg af fisketegn er behandlet momsmæssigt i perioden fra den 23. januar 2012 til i dag, til skatteministeren  Svar  

Spm. 892

Spm. om, hvordan kreditkortgebyr på patent- og varemærkeansøgninger er blevet behandlet momsmæssigt fra den 23. januar 2012 og frem til i dag, til ska...   Svar  

Spm. 893

Spm. om ministeren vil foranledige, at samtlige ministerier spørges om, hvorvidt de i perioden fra den 23. januar 2012 til i dag har solgt momsbelagte...   Svar  

Spm. 894

Spm. om SKAT blot har ét eneste eksempel på, at en virksomhed eller rådgiver har opfattet, at der skulle pålægges moms på kreditkortgebyr fra den 23. ...   Svar  

Spm. 895

Spm. om SKATs oplysninger om regelændringen har været mangelfulde, til skatteministeren  Svar